Kas Yra Kaljanas: Naudojimo Instrukcija


Kaljanas yra vandens pypkė, kuri turi ir kitų pavadinimų, pvz., narghile, argileh, shisha ir goza. Kaljanas buvo pradėtas naudoti jau prieš šimtmečius senovės Persijoje ir Indijoje, tačiau skyrėsi nuo dabar naudojamų kaljanų. Vandens pypkė yra naudojama rūkyti specialiai jai pagamintą įvairių skonių tabaką, pvz., obuolių, mėtų, vyšnių, šokolado, kokoso ir pan., ar bet kurį kitą jūsų mėgstamą tabaką. Nors atsiranda žmonių, kurie mano, jog kaljano rūkymas yra mažiau kenksmingas, tačiau taip nėra, nes kaljano rūkymas kelia tokį pat pavojų sveikatai, kaip ir cigarečių rūkymas. Kaljanai būna įvairių dydžių, formų ir stilių ir yra sudarytas iš vazos (pagrindo), stiebo, žarnos ar žarnų (priklausomai nuo kaljano modelio), dubens pelenams, taurelės tabakui ir karščio kameros.

Kaljano paruošimas rūkymui:

Norint kokybiško ir ilgo rūkymo seanso, turite tinkamai paruošti kaljaną rūkymui. Jei kaljaną naudojate nebe pirmą kartą, tada pirmiausia jį turėtumėte tinkamai išplauti, visas dalis išdžiovinti ir tik tada iš naujo surinkti. Pirmiausia turite užpildyti kaljano pagrindą – vazą – šaltu vandeniu iki nurodyto lygio. Pilkite vandens tiek, kad kaljano stiebo apačia būtų apsemta vandeniu 2,5 cm. Nepilkite vandens per daug, nes tai neprailgins jūsų rūkymo seanso, tačiau nepilkite ir per mažai, nes dūmai negalės tinkamai atvėsti. Tada naudodami guminę tarpinę kaljano stiebą įkiškite į pagrindą ir įsitikinkite, kad jungtis yra sandari. Ant stiebo viršaus uždėkite metalinį dubenį – padėklą, kuris skirtas surinkti pelenams. Tada galite uždėti molinę ar bet kokios kitos pasirinktos medžiagos taurelę ant kaljano stiebo virš pelenų padėklo.

Galiausiai naudodami tarpinę prijunkite žarną, nes jos jungtis taip pat turi būti sandari. Norėdami patikrinti sujungimų sandarumą uždėkite ranką ant kaljano stiebo viršaus ir siurbkite orą per žarną. Jeigu jaučiate trauką ir matote vandens burbuliukus vazoje, tai reiškia, kad kaljanas veikia. Į taurelę įdėkite pasirinkto tabako, tačiau jo nespauskite, kad oras cirkuliuotų, ir ant taurelės viršaus uždėkite karščio kamerą. Jei jos neturite, naudokite seną metodą – folijos gabalėlį, kuriuo apvyniokite taurelę ir aštriu daiktu padarykite mažas skylutes. Galiausiai paruoškite anglis: jei naudojate greitai užsidegančias anglis, tada galite naudodami žiebtuvėlį jas uždegti. Tai truks  vos 1 – 2 minutes. O jei naudojate natūralią anglį, tada uždegimo procesas truks ilgiau, maždaug 8 – 12 minučių. Joms uždegti jums reikės specialaus degiklio ar krosnelės. Kai angliukai bus paruošti, tada uždėkite juos ant folijos arba karščio kameros. Palaukite bent 10 minučių, kad tabakas sušiltų.